Filmer

Last inn flere filmer
19 Mai 2015

Denim spessial med Thomas Seltzer

Sceneantrekket til Happy Tom er bygget på homoerotikk for å skremme livskiten ut av Black Metal- gutta.

Når han ikke river opp folkesjela for å bevise at vi er klin gærne i Trygdekontoret, er han Happy Tom- den denimkledde, uskikkelige matrosgutten og bassisten i Turboneger. Jeg tok en prat med han om det velkjente scene antrekket og fikk historien om unnfangelsen hans med på kjøpet.

_DSC8034

_DSC8188

– Hvorfor var det nettopp denim vest og bukse som ble Happy Toms sceneantrekk?

Ja, hvor skal man begynne, mon tro. Som Hitlers høyre hånd Herman Göring sa da han startet forklaringen sin for domstolen i Nurnberg i 1946: “OK OK OK folkens, det er en laaaang historie.” Men det var ihvertfall sånn at da vi startet Turboneger så skulle band se så “naturlige” og ujålete og jordnære ut, mye rutete flannelskjorter og slitte jeans. Vi bare “Fuck det ass”. Vi ville gå rett til kjernen av rock, som handler om femi maskulinitet, trange klær og seksuelle fakter, nærmere bestemt det lett homoerotiske.

På denne tiden drev jo folk vi hadde vokst opp med i Black Metal-miljøet og drepte hverandre og brant ned kirker, så vi tenkte: “Hva er det eneste som skremmer DE gutta? Jo, homoerotikk.” Så da ble det å lage en stil insiprert av filmene til Kenneth Anger, vibben til Rob Halford i Judas Priest, tegningene til Tom Of Finland og et band fra pønkeepoken i San Francisco som kalte seg CRIME og gikk kledd i politiuniformer. Denim er tradisjonelt arbeidstøy som iløpet av 50-tallet ble brukt av rockerne og senere beatniks og hippier og så av hardrockerne på 70- og 80-tallet, så sånnn sett er denim historien om den viktigste populærkulturen, akkurat som vi i Turbo liker å leke med musikalske og tekstmessige uttrykk fra alle de epokene.

_DSC8091

– Hvordan føler du deg når du står på scenen i dette antrekket? Hva liker du så godt med uskikkelige matrosgutter?

Man synes det er kult de første 5 minuttene, men så tenker man ikke noe mer over det. Jeg har mye sjøfolk i familien og er selv unnfanget på et sjømannsherberge i Antwerpen, så da ble det jeg som fikk fus på å være sailorboy, som jo er en ikonisk figur i mye (litt snuskete) film og litteratur.

_DSC8044

_DSC8218

– Hvor viktig er klær og stil for deg som musiker på scenen?

Rockescenen er ikke norsk film: den skal ikke reflektere og representere hverdagsliv. Rockescenen skal være Et Annet Sted, larger-than-life, og da er det viktig at antrekket er med på å dra det urealisme-lasset.

_DSC8173

– Hvor viktig er klær og stil for deg av scenen?

Jeg kler meg som akkurat det jeg er: en 45 år gammel fyr med gode kompiser i skatebransjen. Det er kanskje LITT spes at en 45 åring kler seg som en 18 år gammal hasjrøyker, men det er mitt kors å bære gjennom denne jammerdalen vi kaller Livet. Mens Tony er en verdensberømt herremote-ekspert, som bl.a. jobber i britiske GQ Magazine og i elite-fashion-bladet Man About Town. Han går med MYE rare klær, ass, men man kan liksom skjønne at: “OK, de rare skoa der er det MANGE vanlige folk som kommer til å gå med om 2 år”.

_DSC8107

– Den ikoniske Turbojugend denimjakka, hva er historien bak den? Hvorfor ble det nettopp en denimjakke?

Denim er som sagt både arbeids- og rockeklær med gamle ikoniske tradisjoner, og en denimjakke med en logo på ryggen deler en del egenskaper med MC-miljøets skinnvester. Vi startet vår egen fanclub Turbojugend for snart 20 år siden, og da måtte vi ha en fet logo. Den fant vi i et homseblad da vi laget coveret til “Ass Cobra”-albumet vårt. En autoritær skinncap. Den cap’en varsler at noen kommer til å få litt evt veldig vondt i rompa si utpå kvelden.

_DSC8206 _DSC8231I morgen avslører Vanessa Rudjord sitt forhold til steinvaska jeans med strass i rævva.

Stay Trygda!

Foto/ Simplenæss / John Tøsse Kolvik

Andre artikler

Tidenes kostymesalg.

Den Norske Opera & Ballett selger unna tusenvis av kostymer, og jeg fikk ta en sniktitt!

Brosjesjåfør

Jeg kjører en haug gamle brosjer på kåpen for å glæmme den opp.

Fengslende syklubb

Engasjementet mitt for redesign byr stadig på nye opplevelser. Denne ganger var det Bredtveit kvinnefengsel som stod for tur.

Drømmekåpene

Enkle grep for å freshe opp gamle kåper og alle mine vintagefavoritter som kan bli dine!