Filmer

Last inn flere filmer
18 Mai 2015

Denimuke!

La meg gjøre mandagen din litt blåere...

 

_DSC6862

Foto: Simplenæss / John Tøsse Kolvik

Denne uka er dedikert til plagget som amerikanske gullgravere og Britney Spears har til felles.

Forskjellen mellom Amerikanske gullgravere og Britney Spears er egentlig ikke så stor, sånn med tanke på gullgravingen, men bekledingen deres har svært lite til felles, bortsett fra dette blå, slitesterke tekstilet, denim. Og hva passer ikke bedre enn å starte denimuka på den blåeste mandagen i året, 18.mai!

P5150065

Denne uka skal du få boltre deg i vintage denimplagg, styling, interiørtips- en vegg skal males denimblå og et knippe kule folk skal fortelle om sitt favorittdenimplagg…

denimcollage

P5140024

Men hvor startet det hele?

De første dongeribuksene ble skapt for italienske sjømenn! Fiskebyen Genova i Italia var en viktig sjømakt og den Genovesiske marinen krevde klær som kunne brukes til alle typer aktiviteter. Og denimbukser kunne brukes tørre, våte, oppbrettet og ikke minst vaskes i store nett bak skipene mens de seilet. Sjømennene kalte dette stoffet dungaree som er lånt fra hindi etter stedet i India der stoffet ble vevd.

Men på 1850-tallet begynte luringen Levi Strauss å selge dongeribukser under navnet «Levi’s» til gruvearbeidere i California. En av Levis’ faste kunder var skredderen Jacob Davis, og etter at en av Jacobs kunder til stadighet kjøpte nytt tøy for å reparere ødelagte klær, fikk han en ide om å bruke kobbernagler for å styrke punktene som ble utsatt for mest trykk, slik som lommehjørner og beltehemper. Jacobs hadde ikke de nødvendige pengene for å kjøpe et patent, så han skrev til Levi og foreslo at de gjorde forretninger sammen.

Denim-A-Riveting-History-01

Etter at Strauss godtok tilbudet, fikk de to mennene patent for «Improvement in Fastening Pocket-Openings» og de blå dongeribuksene sånn vi kjenner de i dag var født.

Levi og jacob visste neppe konsekvensene av det de hadde skapt. Denimantrekk har vært elsket og hatet i motebildet i alle år og det er noen antrekk man rett og slett ikke får skrapet av netthinnen.

SPEARS TIMBERLAKE

Mens andre ikoniske denimantrekk er fortsatt utrolig inspirerende!

Farrah Fawcett er jo bare dritdeilig i Charlies Angels filmen fra 70-tallet i jeans og nike´s.

FarrahFawcettDenim

Kongen av denim gjør meg mo i knærene ass.

elvisDenim

Debbie Harry bærer denim som få klarer.

DebbieHarrysdenimDet som er så kult med denim er at stoffet og fargene er så klassiske. Denimplagg kan fiskes fram og brukes tiår etter tiår, kanskje med unntak av denimoverdosen til britney.

Jeg gleder meg til å dele det glade denimbudskapet med dere denne uka!

Andre artikler

DIY URO

Lag babyuro av gamle klær!

Tidenes kostymesalg.

Den Norske Opera & Ballett selger unna tusenvis av kostymer, og jeg fikk ta en sniktitt!

Stang inn!

Sjekk ut denne enkle og morsomme oppskriften på hengende klesstang.

The Office

Endelig er mitt nye syverksted ferdig!

Jeg flytter ut!

Slapp av, det er ikke så dramatisk. Jeg trenger verksted og en viss knott trenger barnerom.