Filmer

Last inn flere filmer
08 Desember 2015

Fengslende syklubb

Engasjementet mitt for redesign byr stadig på nye opplevelser. Denne ganger var det Bredtveit kvinnefengsel som stod for tur.

IMG_1525

Det nærmeste jeg hadde vært et fengsel var husarresten jeg fikk etter å ha bælma hjemmebrent som 16 åring, eller niseks som vi kalte det. Sjarmerende nok oppkalt etter alkoholprosenten. Konseptet var at vi vestkantkidsa hadde vært på leirskole med noen litt tøffere kids fra Groruddalen. Og med den kontakten opprettet, var det bare å ringe et nummer så kom det en taxi dit vi var med deilige gamle brusflasker med blank væske i. Det falt ikke til god jord når muttern fant en slik flaske under sengen min.

Dette skriver jeg ikke for å tøffe meg. Eller, kanskje jeg gjør det fordi dette skal handle om en gjeng kriminelle damer jeg har møtt. Og jeg vil liksom også være litt ”Bad”.

Uansett- IKKE drikk hjemmebrent. Det er dritfarlig, du kaster opp på de nye, hvite Miss.Sixty buksene og de Pastellblå Buffalo- skolene dine og husker ingenting dagen etter. Også kan du bli blind, sikkert døv av den kjeften du får hjemmefra og stum av all syren fra oppkastet ditt som etser opp stemmebåndet ditt ja- du blir en slags Helen Keller, den døvstumme jenta fra barnebøkene med samme navn. Og det vil du ikke.

Sorry avsporingen.

Det jeg skal frem til er at jeg får utrolig mye spennende henvendelser i mailboksen min. Muligheter til å treffe nye, spennende mennesker som er villige til å ta meg med på ting jeg aldri har opplevd før og dele historiene sine med meg og dere. Og når man driver en nettside som dette, er man jo hele tiden på jakt etter spennende og inspirerende innhold, så dette er fantastiske muligheter.

En dag kom det en henvendelse fra Bredtveit Kvinnefengsel. De setter i gang ulike tiltak for å aktivere de innsatte og gi de noe annet å tenke på for en liten stund. Og forespørselen om jeg kunne komme å ha et syverksted i fengselet kunne jeg ikke takke nei til.

IMG_1528

Det var flere gode hjelpere som ikke kunne takke nei til å bidra. Fretex samlet sammen sekkevis med gamle olabukser, Janome stilte med symaskiner og IKEA med et lass puter. Det var klart for å redesigne olabukser om til denimputer.

Jeg skal innrømme at jeg tok relativt lett på det dagene før, tenkte at et par råkjørere og en hasjsmugler eller to, det fikser jeg. Men når jeg sto utenfor de skyhøye murene med pigtrådforsterkning forsto jeg at det var hakket mer hardcore enn som så.

Bredtveit er Norges eneste høysikkerhetsfengsel for kvinner. Det er en landsdekkende anstalt for kvinnelige forvaringsdømte, domfelte og varetektsfengslede. Fengslet har en avdeling med høyt sikkerhetsnivå med plass til 45 innsatte. Og det var hit jeg skulle inn.

 

DET VAR MANDAG.

Vi rigget opp sysakene, lagde en stasjon for klipping og en for søm. Det peip i en dør og en gruppe på femten innsatte kom inn i følge med en vakt. Jentene var slitne etter 18 timer i døgnet i isolat på cellene sine over helgen. De forteller at på grunn av nedskjæringer er det minimalt med lufting og sosial tid i helgene. Det er merkelig når jeg selv forbinder helg med total frihets- tid med venner og lange søndagsturer.

Jeg forklarer jentene oppgaven med denimputa og de tar fatt på oppgaven. Det tar ikke lang tid før det fleipes og preikes høyt over kaffekopper, stoffrester og skarpe sakser. En av jentene forteller at hun sitter inne for vold samtidig som hun iherdig jobber med saksen for å dele denimbuksa opp i så mange biter som mulig.

IMG_1334

IMG_1340

SKRAVLETE SYKLUBB

Skravla sitter løst om kjendiser og livet utenfor og innenfor murene. Noen av de som har sittet lengst ligger litt bakpå på kjendisfronten. De lurer på hva som skjer med Linda Johansen om dagen og kaller meg for Dorthe Skappel.

IMG_1355

Vi er jo bare en gjeng damer med forskjellige historier. Jeg kjenner på takknemligheten for oppveksten min, et trygt miljø og mindre sjanser for å dette utenfor på veien. Mange har en fortid som ga dem et dårlig utgangspunkt for å komme seg helskinnet gjennom livet.

En jente som er like gammel som meg forteller at hun har sittet inne i åtte år. Mine siste åtte år farer gjennom hodet. Skole, kjærester, jobber, muligheter og et liv i konstant bevegelse.

 

MESTRINGSFØLELSE

Mange av jentene er enormt konsentrerte og kreativiteten er i høysetet. De prøver seg frem og det viser seg at flere at de eldre damene en helt rå med symaskinen. Alle gjør sin egen greie og setter sitt personlige preg på puta de syr.

IMG_1376

IMG_1478

IMG_1405

IMG_1501

Jeg har to grupper med jenter på syverksted, tredve til sammen. Det er noen få som lar seg avfotografere. Det er tydelig hvem som har sittet lenge, som har en posisjon og tar mye plass. Noen er tydelig helt ferske, sitter stille og betrakter mer. Men alle fullfører oppgaven med stor iver og de ansatte forteller at aktiviteter som dette er veldig viktige. Å tenke kreativt, fullføre noe og rett og slett få tankene litt bort fra omgivelsene.

IMG_1471

IMG_1512

Ferdige puter

UKAS HØYDEPUNKT

Jeg spør om hva som er høydepunktet den uka og svaret er klinkende klart; På onsdag skal en av vaktene på Vita og handle for jentene. Maskaraer, lipglosser, hårfarge og hårspray i hopetall. Behovet for å føle seg velstelt og fin er like sterkt her inne.

IMG_1436

IMG_1372

 

EN STOR UTFORDRING

Jeg har nok trodd det var lettere å sitte inne enn det faktisk er. Jeg har tenkte at om jeg får valget mellom en fartsbot og fengsel, så kunne det vært en interessant eksperiment å velge fengsel. Det tenker jeg ikke lengre. Og det har ingenting med de damene å gjøre. Det var en fargerik, spennende og humørfylt gjeng. Men å fratas all frihet, timevis i isolasjon, du kan ikke velge hvem du skal omgås sosialt, og du må prøve å finne en plass i denne gruppen. Det tror jeg er en stor psykisk utfordring.

IMG_1419

Også hadde jeg blitt noens bitch i fengselet på fem minutter. Jeg er alt for opptatt av å bli likt og konfliktsky til at jeg hadde klart å opparbeide meg noen form for respekt. Bare på de timene jeg var der inne, var jeg alt for lett å be. Den var spesielt en dame som ville at jeg skulle gjøre mye av syjobben for henne. Så da satt jeg der og sydde for harde livet mens hun satt ved siden av og bestemte hva slags søm og farge på tråden. Jeg hadde ikke sjans.

Så folkens- hold dere unna fengsel og hjemmebrent.

 

 

JULEMARKED I FENGSELET

IMG_1336

Men! Du MÅ i fengsel i Desember. Fordi Bredtveit arrangerer julemarked i hele desember hvor du kan kjøpe det de innsatte har produsert gjennom året via Benny Butikk. Puter, kjøkkenhåndklær, barneklær og møbler. Inntektene gjør at de kan fortsette å ha verksted i fengselet.

Benny Butikk ligger i Oslo Kretsfengsel, Grønlandsleiret 46.

Sjekk ut Facebooksiden deres for mer info HER! 

FOTO: Lydia Gieselmann

SY DENIMPUTE SELV!

P5180004

Har du lyst til å lage din egen denimpute av gamle olabukser? HER har du oppskriften. 

Andre artikler

De ti jentebud

Jeg har spurt et knippe sterke, inspirerende og vidt forskjellige damer om de vil dele et godt råd.

Stjerner i sikte

Lag vårens IT-skjørt av et gammelt olaskjørt du har liggende!