Filmer

Last inn flere filmer
13 Juli 2017

Fra dødsbo til catwalk

En serie om en garderobe som står opp fra de døde.

Se hele serien nederst i innlegget! 

Jeg har siden jeg var liten vært veldig opptatt av klær,  jeg sydde meg nye klær av gamle plagg som jeg arvet eller fant på diverse loft og loppemarkeder. Målet var drømmeplaggene mine som ikke var klin like klærne som alle de andre på skolen hadde.

Dette har jeg fortsatt med hele livet, og på grunn av denne lidenskapen har jeg blitt kontaktet av flere familier og pårørende som ikke vet hva de skal gjøre med alle klærne til noen etter at de har dødd. Det er de mest spennende henvendelsene jeg får, og jeg blir spurt om mye rart. Ved flere anledninger har jeg tatt muligheten og trappet opp for å se om det er noe man kan bruke.  Når man trer inn i et ferskt dødsbo og begynner å lete seg gjennom klær som inntil nylig hadde en levende eier føles det veldig nært og personlig. Historier og minner kommer flommende fra de som kjente vedkommende.

Alle etterlater seg en garderobe med lukter, hemmeligheter, favorittplagg og en hel livshistorie i klær når de dør. For mange er dette vanskelig å bare kvitte seg med. Spesielt om personen som har gått bort har vært veldig opptatt av klærne sine.

LOLLANS ARV

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ellen, bedre kjent som Lollan døde i Chicago i juni 2013.

Hun vokste opp i Askim, men da hun vant Miss International Teenager pakket hun sakene og dro til statene for missekåring og for å forsyne seg av livets muligheter. Det traff hun sin store kjærlighet Howard. De skulle gifte seg to ganger iløpet av livet. Lollan levde et spennende liv og fikk oppleve mer enn noen Askimjente hadde gjørt før og kanskje etter henne også. På 70 tallet flyttet hun tilbake til Norge og ble Norges første bankvertinne i Christiania Bank og Kreditkasse. En stilling hun forøvrig selv fant opp da hun trappet opp i banken og ba om jobben.

Hun etterlot seg ingen barn, men historien om henne fortsetter å leve gjennom garderoben hun etterlot seg. Den var spekket med personlighet og historier. Vi fant alt fra gamle japanske kimonoer til androgyne dresser til lange paljettkjoler.

Hilstorien om Lollan og garderoben hennes havnet i fanget mitt da jeg satt i frisørstolen til Anne Grete. Hun har klippet meg i mange år og vi snakker om alt mellom himmel og jord. Hun fortalte at en fast kunde som hadde utviklet seg til å bli en slags venninne hadde satt henne opp som en av arvingene sine. Og hva skulle de gjøre med alle klærne hennes?!

Det er så rart å ta på seg de eksakt samme plaggene man finner avbildet i fotoalbumene hennes. Da blir plutselig klær så utrolig mye mer enn tekstiler på en henger…

Arvingene spurte meg om jeg kunne gjøre noe med denne garderoben, noe i Lollans ånd. Jeg tenkte at disse klærne må ut i livet igjen, de må redesignes så de kler dagens motebilde og sendes ned en catwalk. Garderoben til den energiske damen står opp fra de døde. DET er hva jeg kaller fornybar energi.

REGENERATION

IMG_0295

Den utfordringen ga jeg rett og slett til elevene i 1. Klasse på design og håndverks linjen på Edvard Munch vgs. I mars i fjor fikk de hele garderoben til Lollan i fanget og utfordringen lød som følger ”Dere skal skildre Lollan gjennom en motevisning på Kulturfest Tøyen”. Den utfordringen tok de på strak arm og har i tre måneder jobbet som skikkelige redesignere. De har dekonstruert, eksperimentert og utfordret seg selv og hele redesignkonseptet. De har bladd i gamle fotoalbum og prøvd å bli kjent med Lollan for å kunne skildre hennes personlighet gjennom designet. De har inspirert meg og blåst meg av banen.

Tusenvis av ungdommer fikk på Kulturfest Tøyen se en motevisning laget av disse unge moteskaperene. Klær sydd av garderoben til Lollan. Ikke bare var det en av Norges mest miljøvennlige visninger, det har sjeldent blitt vist en kolleksjon med så mye sjel og historie som denne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elevene fra 1. Og 2. Klasse fra frisørlinjen på Kuben vgs jobbet tett med designerne og gjorde hår og sminke til visningen.

stina.g.karlsen_kulturfest-3015

Jeg må si at dette er noe av det mest inspirerende jeg har vært med på, å se engasjementet og gleden rundt redesign hos en ny generasjon moteskapere var rett og slett rørende. 

IMG_4240

stina.g.karlsen_kulturfest-2974

Som en ny generasjon unge moteskapere med fokus på gjenbruk har de valgt å kalle visningen REGENERATION.

Foto: Monica Strømdahl/Aftenposten og meg.

Se hele  serien “LOLLANS ARV” her:

EPISODE 1.

EPISODE 2.

 

EPISODE 3.

Andre artikler

Stjerner i sikte

Lag vårens IT-skjørt av et gammelt olaskjørt du har liggende!

Enarmet banditt

Med en liten dose kleptomani, en god saks og en gammel skjorte, har du deg en ny topp.