Filmer

Last inn flere filmer
18 September 2014

Gjenbrukt er velbrukt!

Sammen med Fretex og H.K.H Kronprinsesse Mette Marit fikk jeg gleden av å invitere til Gjenbruksdager i Fredrikstad og Bergen. To inspiasjonsdager i miljøets ånd, og FOR et engasjement!

Som forbrukere kan vi kjøpe klær som varer lenge og som er produsert med minst mulig miljøbelastning. Det å arve klær og det å handle second hand øker gjenbruket, og her ligger det betydelige muligheter. Husholdningene i Norge kaster store mengder klær i søpla. Beregninger gjort av Statens institutt for forbruksforskning anslår at det er et potensiale for å øke årlig innsamling av tekstiler med over 7 kg per innbygger! Økt gjenbruk og materialgjenvinning av tekstiler gir positive miljøeffekter fordi det reduserer etterspørselen etter nye tekstiler. Men ikke nok med det, gjenbruk og redesign er jo så gøy i tillegg.

For meg handler Gjenbruksdagen om å innspirere unge jenter til å handle brukt. Jeg vil inspirere og heie på dem som tør å gå etter en unik og kul stil ved å lete på loftet til bestemor, på loppemarkeder eller på Fretex. Et plagg er mer enn et stykke stoff. Det har hatt en liten dose levd liv i seg. Noen har følt seg fin i det, hatt forventning og danset og levd. Hashtagen #engangtil handler om å få fram historiene som henger rundt i skap og loft rundt om i landet. Sjekk den ut på instagram, masse fine og rørende historier om plagg.

Det er ikke mange år siden det å handle bruktklær ble sett på som flaut og noe man bare gjorde når penga ikke strakk til. På få år har det blitt kult blant mange unge å kunne si at de har på seg et plagg fra Fretex. Sånnt blir jeg glad av.

Om det er en Prada kjole eller en H&M kjole man syr om, spiller ingen rolle. Poenget er å vise at et plagg kan få en ny sjanse etter en runde med nål og tråd.

DSCF0883

Foto: Andreas Johannessen, Airtime productions.

Under gjenbruksdagene var det moteshow med høstens trender stylet med Fretex klær, fordi gamle klær trenger ikke bety “utdatert mote”. Stylet riktig kan vintage og gjenbruk passe inn i en hver trend. Mote er jo som oftest trender som kommer tilbake. Thomas Sundeen fra Fretex og superstylisten Storm Pedersen stylet visningen. Musikken var også gjenbruk, DJ Charlotte Thorstvedt hadde gjenbrukt gammel musikk og skapt en ny sound til visningen. Så her var gjenbruksbudskapet representert i alle ledd, bortsett fra suppen til Frelsesarmeen håper jeg.

Her ser du inspirasjonen til Fretex visningen, direkte fra catwalken.

RUNWAY_catway

Og her ser dere noe av det som ble vist under gjenbruksdagene. Og jeg føler meg som 50 Cent, omringet av modeller.

bilde

Modellene i Bergen.

Det var ikke bare klærene under motevisningen, antrekkene til Kronprinsessen og musikken som var gjenbruk. Jeg hadde også på meg gjenbruk og redesign under arrangementene.

I Bergen hadde jeg sydd om en kjole som var alt for kort i overdelen, til et skjørt. Skoene kjøpte jeg på bryllupsreise i Paris og frakken, som er fra Burberry, kjøpte jeg i Fretex- teltet på gjenbruksdagen.

DSCF1042 kopi

Foto: Andreas Johannessen, Airtime productions.

jenny1

Foto: Andreas Johannessen, Airtime productions.

Foto: Andreas Johannessen,  Airtime productions.

Foto: Andreas Johannessen, Airtime productions.

Vil du lære hvordan jeg sydde skjørtet, trykk HER.

I Fredrikstad hadde jeg på meg en ullkjole fra 60 tallet med grafisk sort og hvitt mønster og lårhøye semskete støvletter, begge deler fra Fretex. Kjolen sydde jeg opp og inn på morgenen før gjenbruksdagen, så det trenger ikke alltid ta så lang tid. Prikken over i´en var briller fra det Norske merket Fall Winter Spring Summer.

IMG_7304

Foto: Emil Gurvin

IMG_7279

Foto: Emil Gurvin

IMG_7194

Foto: Emil Gurvin

Her kommer et lite bildedryss fra gjenbruksdagene.

Foto: Andreas Johannessen og Emil Gurvin.

IMG_7243 IMG_7234 IMG_7173.2 IMG_7086 IMG_7036 IMG_7027 IMG_6978 IMG_6944 IMG_6916 IMG_6915 IMG_6882 IMG_6870 mannmedhatt jenteoghund j3

Foto: Andreas Johannessen/Airtime production og Emil Gurven/GurvinKreative.com

Andre artikler

Stjerner i sikte

Lag vårens IT-skjørt av et gammelt olaskjørt du har liggende!