Filmer

Last inn flere filmer
12 November 2014

Grønn glede.

Hvis resten av jordas befolkning hadde forbrukt like mye som oss nordmenn ville verden trengt ressurser tilsvarende tre jordkloder, viser en analyse fra PriceWaterHouse Coopers. Da blir de små valgene vi tar iløpet av en dag veldig viktige.

De små tingene vi gjør i hverdagen med tanke på miljøet føles jo ikke så mye i det store, skremmende verdensbildet. Men det handler så mye om holdninger. At man er bevisst i forhold til de små valgene og føler at man bidrar. Og når man gjør små miljøgjerninger som å resirkulere, handle brukt eller velge miljøvenlige produkter fremfor andre så tar man et standpunk. Og det smitter og er med på å skape holdningsendringer blandt oss. Og om veldig mange har en riktig holdning i forhold til hverdagstingene, kan det gjøre enorme forskjeller.

Denne uken ble jeg tildelt en grønn pris for engasjementet jeg har rundt gjenbruk og redesign. Det engsajementet startet ikke fordi det er miljøvenlig. Jeg begynte som liten fordi jeg var utrolig liten og tynn for alderen, så jeg måtte lære meg å sy inn klær, også fikk jeg drømmeplaggene mine av å sy om gamle klær uten at det kostet noe. Men etterhvert som jeg er blitt eldre, og ikke i utgangspunktet MÅ sy inn klær eller handle brukt gjør jeg det mye pga miljøaspektet og å være en liten motreaksjon på et forbrukersamfunn som bare forbruker mer og mer.

I forbindelse med den grønne prisen har fotografen Truls Qvale tatt bilder av meg i botanisk hage iført en redesignet kjole den superkreative stylisten Storm Pedersen har laget av gamle stoffrester og en brudekjole fra Fretex. Det var en utrolig deilig opplevelse å ta bilder i så levende og frodige omgivelser. Fikk meg til å tenke på hvor mye døde omgivelser vi generellt ferdes i. Så mye plast, stål og glass. Men dette var noe annet.

14073_S&H_JennyS_46336_sfw

Her kommer et par hverdagsvenlige miljøtips fra meg:

Reparer! Har du et plagg, en veske eller et møbel du liker, som i utgangspunktet er god kvalitet men som er blitt slitt, fått hull er revnet? Bruk skredder, møbelsnekker eller gjør det selv. Men fiks ting! Ikke bare kast fordi det letteste er å kjøpe noe nytt. Falmede klær kan farges, knapper kan sys i, glidelåser kan skiftes og stoltrekk kan skiftes ut. 

For å få litt perspektiv på den voksende kjøpekulturen så kan du prøve shoppestopp. En måned, ett år- det er opp til deg. Jeg hadde shoppestopp i seks måneder, og det var en befrielse. Fri fra handlelister og trange prøverom. Start med å reparer, rens og stryk det som ligger bakerst i skapet. Prøv klærene dine på nytt, og sett sammen plagg du ikke har prøvd sammen før, så kanskje du får noen åpenbaringer…?

Finn frem bein og sykkel! Om du ikke har for lange avstander mellom jobb og hjem, bytt ut bilen med sykkel eller gode sko. Jeg går eller sykler stort sett hvor jeg skal. Det er miljøvenlig og en veldig bra start på dagen. Hør på lydbok på veien- så får du hjernepåfyll i samme slengen. 

Utnytt lokale ressurser. Jeg ønsket meg et spesiellt speil som skulle henge på en glassvegg på badet mitt. Jeg fant det ikke i noen butikker. Men etter en rask skisse, en tur til den lokale blikkenslageren og glassmesteren hadde jeg akkurat det speilet jeg drømte om. Kortreist og god utnyttelse av ressurser. 

Og ikke lukk øynene for ubehagelige miljøfakta. Les de sakene og se de programmene om jordas miljøstatus, selv om de vekker bekymring og litt dårlig samvittighet. Om alle er klar over utfordringene, vil alle gjøre mer. 

Foto: Truld Qvale Styling: Storm Pedersen

Foto: Truld Qvale Styling: Storm Pedersen

Les intervju og se alle bildene i denne ukas Se og Hør.

Har dere noen gode miljøtips som passer inn i en normal hverdag? :-)

Andre artikler

Stjerner i sikte

Lag vårens IT-skjørt av et gammelt olaskjørt du har liggende!