Filmer

Last inn flere filmer
08 Februar 2015

Gutt, jente, guttejente eller jentegutt?

Jeg har mange ganger gjennom livet opplevd å bli kalt "guttejente", men har aldri kjent meg igjen i det og har følt det som ganske forvirrende. Nå synes jeg det bare er urettferdig.

Da jeg gikk i 4.klasse på barneskolen ville jeg helst gå med klærne til broren min. Jeg bygget olabil etter skolen og hadde kort hår. Jeg syklet fort, bremset ikke i nedoverbakker og hadde alltid et blodferskt skrubbsår på kneet. I friminuttene spilte jeg stikkball i skuret fremfor å hoppe strikk. En klassisk “guttejente” vil noen kalle det.

Men jeg har aldri følt meg halvt gutt. Jeg er 100% jente. Men en jente som liker fart og spenning. Det at guttene liksom har blitt tildelt egenskaper som like gjerne kan være en jentes egenskaper synes jeg er urettferdig.

costume_sfw

Foto: Costume

I voksen alder har jeg fått høre det igjen. I 2012 spilte jeg inn programmet Fritt Fall hvor jeg gikk inn i 10 ulike ekstremsportmiljøer og fikk en utfordring i hvert program. Jeg sprengte en mine under vann, hoppet på ski i K70 og testet luftakrobatikk i fritt fall. Jeg ELSKET det, og fikk høre det igjen; “du er like tøff som en gutt”. Igjen, guttene fikk kred for mitt mot og mine overvinninger. Med jeg følte meg ALDRI som en gutt fordi jeg likte å ta utfordringer. Det hadde ingenting med saken å gjøre.

frittfall_sfw

Jeg har også kalt meg selv en guttejente i mangel av et bedre ord. Nå har jeg funnet ut at ingen ord behøves.

Jeg har hørt gutter si; “hun er så lett å henge med, lager ikke noe drama – en av gutta liksom”. Hæ?! Så det å ikke lage drama og være lett å henge med er en gutteting? Vant guttene da egenskapene ble delt ut? Ble jentene tildelt pysete, intrigemaker, sladrete, anspent og overfølsom og guttene fikk modig, avslappet, spontan og tøff? Jeg mener ikke det og synes ikke egenskapene skal settes i kjønnsbåser. 

I min vennegjeng er det like mange jenter med “gutteegenskapene” som gutter med “jenteegenskapene”. Men om en gutt liker å snakke om følelser, er litt redd for høyder og sladrer gjerne – er han da en “jentegutt”?

La oss avslutte med denne som inspirasjon. <3

Hva synes du om å kalle noen guttejente?

Andre artikler

De ti jentebud

Jeg har spurt et knippe sterke, inspirerende og vidt forskjellige damer om de vil dele et godt råd.

Stang inn!

Sjekk ut denne enkle og morsomme oppskriften på hengende klesstang.

Sjøsprøyter

Hva skjedde egentlig med Havfruen Ariel etter at hun fikk prinsen?

The Office

Endelig er mitt nye syverksted ferdig!

Fengslende syklubb

Engasjementet mitt for redesign byr stadig på nye opplevelser. Denne ganger var det Bredtveit kvinnefengsel som stod for tur.