Filmer

Last inn flere filmer
19 September 2015

Holdninger smitter

”Kan man donere rottegift?”, dette var en kommentar jeg fikk på Instagram da jeg la ut et bilde hvor jeg oppfordret folk til å donere klær til flyktningene.

Atmeh_372510c

Foto: Tom Pilston/ The Times

Jeg slettet raskt kommentaren. Sånne utsagn hører ikke hjemme noe sted. Men jeg gikk inn for å sjekke hva slags menneske dette var, hvem som gjemte seg bak denne gallen. Og der satt det en gutt i 11-års alderen. På gutterommet med fotballplakater i bakgrunnen. De andre bildene på profilen hans var av han lekende med kompiser, på skoletur og på konsert med faren sin.

Hva får en 11 år gammel gutt til å komme med et så umenneskelig og fremmedfiendtlig utsagn? Jeg vil gjette foreldrene. At mellom fiskegrateng og husholdningssaft rundt det trygge middagsbordet ytrer foreldrene disse nedlatende holdningene. Og holdninger, de smitter.

Et annet sted i Norge sitter en syrisk 11 år gammel gutt. Han har reist ifra alle fotballplakater og skolekamerater. Han har opplevd ting ingen barn skal oppleve og han skal snart starte i en klasse med norske barn.

Er det dette barn som har flyktet for livet skal møte i sitt nye klasserom?

Og det som er så fantastisk med 11 år gamle gutter fra hele verden er at de har så mye til felles! Det er så mye de kan finne på uten å kunne samme språk.

Heldigvis er den sterkeste kraften nå frivilligheten, dugnaden og alle de fantastiske tiltakene som er satt i gang over land og strand for å gi flyktningene en verdig velkomst.

Da jeg var på Amnesty sin sympatikonsert for flyktningene møtte jeg denne gjengen kule kids som sa “Velkommen Syria!” la oss håpe den syriske 11-åringen starter i klasse med en av disse.

 

IMG_0133web

Det er helt avgjørende hvordan flyktningene blir tatt imot, og hvilke holdninger som får grobunn i samfunnet vårt. Jobben er så vidt i gang og vi må slå hardt ned på de ytringene som ikke hører hjemme.

I tillegg til å være moralpoliti er det masse du kan gjøre for å hjelpe flyktningene.

VG har laget en veldig bra oversikt over hva slags hjelp som trengs hvor. Så søk på der du bor HER! 

Denne uka har NRK kastes seg rundt og sammen med Røde Kors, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp skal det være en nasjonal innsamlingsdugnad for mennesker som er på flukt klokken 22.00 på NRK1 i kveld.

IMG_0132

Vi i TV-aksjonen har også fått være med på dugnaden og jeg jobbet denne uka for det Refugees Welcome to Norway.

De har fått seg en ny nettside med alt du trenger å vite om flyktnkingkrisen. 

Ved å sende en tekstmelding med «SAMMEN til 2272» eller ringe 820 44 001 gir du automatisk 200 kroner til flyktningene.

Andre artikler

Notert!

Når noen sier "Jeg skulle likt å se hva som foregår oppe i hodet ditt" mener de egentlig "Jeg skulle likt å lese notatene på mobilen din".

Gutt, jente, guttejente eller jentegutt?

Jeg har mange ganger gjennom livet opplevd å bli kalt "guttejente", men har aldri kjent meg igjen i det og har følt det som ganske forvirrende. Nå synes jeg det bare er urettferdig.