Filmer

Last inn flere filmer
30 November 2015

I hear ya!

Jeg har både opplevd store flauser og akutt krampegråt gjennom min lydbokkarriere som startet på barneskolen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man må sikkert være født før 1990 for å huske bokbussen. En buss som kom til barneskolen og parkerte midt i skolegården en gang i uka stapp full av bøker og bittesmå krakker.

Jeg pløyde meg gjennom alt som var av Roald Dal helt til jeg skalv for mye i de små buksene mine av tanken på heksene som var ute etter MEG. Jeg ble jo helt paranoid av å lete etter damer med hansker, blått spytt og som klødde i hodebunnen.

Så oppdaget jeg og venninnene mine boken om 16år gamle Anna som ble gravid! Annas barn gikk fra hånd til hånd og vi leste med store øyne og lovet hverandre at vi skulle være jomfruer for alltid. Men en dag, etter at vi hadde lest hver bidige bok og nesten hadde lært oss døvespråk av en bok som lærte oss nettopp det, oppdaget jeg en skuff nederst i bussen. I den skuffen lå det lydbøker. Svære, feite pakker med en stabel kassetter i. Jeg hadde akkurat fått meg en kassettspiller kombinert med CD-spiller på rommet mitt, ja- fancy greier, hvor stort sett Celine Dion sang av full hals gjennom de små høyttalerne.

Men etter at jeg stappet sekken full av lydbøker en gang i uka fikk Celine sin falsett raskt konkurranse fra rolige, norske stemmer som leste bøker for meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg har alltid hatt et ekstremt høyt aktivitetsnivå og gjør mange ting på en gang. Når jeg ser på barnefilmer av meg selv surrer jeg stort sett rundt med en klesvask jeg henger opp, en dukke jeg synger for og en gjørmesuppe jeg rører i- alt på en gang. Buisy buisy.

Og det er jo nesten sånn jeg holder på i dag også. Og da passer lydbok meg helt ypperlig. Så kan jeg få med meg en bok samtidig som jeg syr et plagg, går til jobb, kjører til hytta eller vasker leiligheten.

Jeg er også svært arvelig belastet. Med mye rart. Moren min er tekstilkunstner med et uhyre høyt aktivitetsnivå. Det samme er bestemoren min. Vi er tre generasjoner damer med en forkjærlighet for tekstiler og lydbøker. Herregud, noen ganger høres jeg ut som at jeg er nitti år.

Men, om du ikke har fått det med deg, teknologien utvikler seg. Først byttet jeg kassettene ut med CD´er, før jeg lastet ned bøker på mp3 lydspor. Så har jeg brukt lydbokappen Audible i mange år.

Men mens jeg ledet TV-aksjonen ble jeg tipset om den norske appen Storytel. Jeg savnet litt norske bøker og ville sette meg inn i temaet ”Regnskogen” mens jeg gikk til til jobben for å jobbe med nettopp det. Bevaring av regnskogen.

Jeg lastet ned Storytel, Nordens største strømmetjeneste for lyd og e-bøker. For en fast månedspris på 169,- kan du lese og lytte til tusenvis av bøker, direkte fra mobilen – når du vil og hvor du vil.

 

Min bokhylle:

IMG_9596

Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug hørte jeg på til og fra NRK da jeg jobbet med Tv-aksjonen og bevaring av regnskogen. Boka handler om fattiggutten Mino som bor i regnskogen. Han er sommerfuglfanger, er enormt fascinert av naturen men ser også hvordan jungelen ødelegges av internasjonale selskaper.

IMG_5260

Mino minner meg om Cedrik som jeg møtte da jeg bodde i Regnskogen på Papaua Ny-Guinea med Tv-aksjonen.

Jeg er Malala –Dette er en bok alle burde få med seg. Fredsprisvinneren som ble skutt i hodet av Taliban for å ytre sine meninger om jenters rett til skolegang. Det er også en utrolig lærerik historie om Pakistan de siste tjue årene.

Hva er det med mor av Vigdis Hjort er et kort, trist og morsomt portrett av en mor som er litt for glad i flaska og romantiserer drikkingen sin. Det handler om ansvarsfraskrivelse og alternativ oppdragelse.

Girl on the train av Paula Hawkins er en hysterisk og ellevill bok som gjør at all fylleangst du noen sinne har hatt  blir peanøtter i forhold til det hovedkarakteren Rachel opplever. Det er en slags thrillerkomedie om blackouts og sjalusi.

Seierherrene av Roy Jacobsen skal jeg begynne med nå og gleder meg stort.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men det er ikke bare fryd og gammen med lydbøker. Jeg fikk for meg at jeg skulle HØRE på Fifty Shades Of Grey på lydbok for et par år siden. Og en dag jeg skulle gjøre noen ærender rundt i byen, koblet jeg på lydboken på høyttalerne i bilen. Og når man da kjører forbi sin egen mor, og selvfølgelig stopper bilen, ruller ned vinduet og hører hvordan det går- da er det ikke veldig heldig at det jomer en dyptgående beskrivelse av hvordan Mr.Grey pisker klitta til hun lille pingla ut av bilen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advarsel!


Det kan forekomme at du uttrykker følelser eller uventede ansiktsutrykk i omgivelser det nødvendigvis ikke passer seg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilbud! Dere herlige lesere får nå 30 dager gratis prøvetid på Storytel.

Bare gå inn HER!

 

Etter 30 dager går prøvetiden over til en abonnement. Du kan melde deg ut når som helst. Tilbudet gjelder til 31. desember.

Har du noen tips til hvilken lydbok jeg skal høre på i juleferien?

*Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Storytel.

 

Andre artikler

DIY URO

Lag babyuro av gamle klær!

Stang inn!

Sjekk ut denne enkle og morsomme oppskriften på hengende klesstang.

The Office

Endelig er mitt nye syverksted ferdig!

Jeg flytter ut!

Slapp av, det er ikke så dramatisk. Jeg trenger verksted og en viss knott trenger barnerom.