Filmer

Last inn flere filmer
08 Mars 2017

De ti jentebud

Jeg har spurt et knippe sterke, inspirerende og vidt forskjellige damer om de vil dele et godt råd.

girls2web

Foto: Baard Lunde

It´s a girl!

Thomas og jeg fikk en jente.  Hun lå inni magen min i ni måneder og ante ikke til hvem eller hvor hun skulle.

Da vi fikk beskjeden om at mikromennensket kroppen min jobbet fulltid med å produsere, var en jente, var vi alle i ekstase. Besteforeldre, søsken, venner – lykkeønskningene om det fine, sterke kjønnet kom fra alle kanter.

Sånn er det ikke i hele verden.

I alt for mange land blir jentenyheten tatt imot på helt andre måter. I noen land sørger de i dagevis om det blir en jente, og fester i gatene om det blir en gutt. I flere deler av verden blir jenter sett på som mindre verdt. De blir undertrykt av samfunnet, frarøves retten til utdanning og giftes bort i ung alder.

Med tanke på det store verdensbildet, er det fantastisk å bli født som jente her i Norge. Men når jeg nå har satt en splitter ny liten kvinne på jorda tenker jeg mye over hvilke utfordringer og holdninger hun kommer til å møte her i dette privilegerte landet også.

Jeg tenker på de store tingene, at grafene som viser forskjellene på lønn, antall ledere og voldsoffere i Norge ikke taler i kvinners favør. Men noe som jeg kanskje lettere merker på kroppen i hverdagen, er de sosiale forskjellene. Hvordan jenter og gutter snakker om hverandre og hvordan vi tildeles egenskaper og settes i bås på grunn av kjønnet vårt.

Med dette i tankene, og at det er kvinnedagen i dag, har jeg spurt et knippe sterke, smarte, inspirerende og vidt forskjellige damer om de vil bidra med ett godt råd til jenter og kvinner der ute. De representerer yrkesliv som strekker seg fra musiker til nettgründer til politiadvokat. Fordi det er som Malin så fint sier i dette innlegget, “Jenter er folk, og folk er forskjellige”. Vi drømmer om forskjellige ting og trenger forskjellige råd.

Mor

Kunstner

OSLO, 20130912; Jenny Skavlan er i gang med ny sybok. Hun får hjelp av mamma. FOTO: MORTEN BENDIKSEN

Min mor er det menneske jeg vet om med mest liv i blikket og godt i hjertet. Hun har alltid latt meg finne ut av ting selv og gitt meg en solid trygghet og livsglede jeg har kunnet ta med meg ut i verden. Hun vil at man ikke alltid skal gjøre som morra si sier…

-Bruk tid å bli godt kjent med deg selv for så å følge din egen intuisjon, og stol på at det er det riktige for deg. Da er det lettere å tenke selv, ikke følge strømmen, ikke alltid være flink pike og ikke alltid «gjøre som mora di sier». Gi litt mer faen.

-Mor

 

Jeanette

Nettgründer

Jeanettetekst

Foto: Filip Loebbert

Jeanette Dyhre Kvisvik, tidligere administrerende direktør i Telenor Mobile Media vet å kaste seg ut i nye ting. Nå er hun selvstendig og CEO og grunnlegger av moteappen Villoid. I løpet av det siste året har hun fått it-jenta Alexa Chung som medeier og ambassadør, og appen er kåret til “Best App” i USA og 95  andre land. Det ligger beinhard jobbing bak suksessen og hun mener det er viktig å gå litt på trynet.

– “Den som intet våger, intet vinner” stod det på russekortet mitt, og det er fortsatt mitt livsmotto. Å tørre og ta sjanser har mye med troen på seg selv å gjøre, og gutter har generelt mye større tro på seg selv enn oss jenter. Vi jenter må bli flinke til å hoppe ut i det. Jeg tror “flink pike”-innstillingen bidrar til at vi ikke tør. Jeg er overbevist om at suksess i business eller livet handler om innstilling. Om du tror at du ikke klarer det, eller du tror at du klarer det, får du rett.  Tro på deg selv og tør å ta sjansen. Det verste som kan skje er at det ikke går og at du har fått en verdifull erfaring. Jeg har ennå ikke møtt suksessfulle mennesker som ikke har gjort store feil eller tatt feil avgjørelser. Selvtillit og evnen til å ikke gi seg er gull. Med det vil du lykkes til slutt. 

– Jeanette Dyhre Kvisvik

 

Malin

Musiker

Malin2

Malin ser alle. Hun har en sterk rettferdighetssans. Hun bruker stemmen sin til å lage nydelig bluegrass-musikk og til å tale de svake i samfunnet sin sak.

 -Ikke la noen få definere deg eller hva du gjør i egenskap av at du er kvinne. Jenter er folk, og folk er forskjellige! Ikke la det forbigå i stillhet om noen sier noe du gjør er “typisk jenter, ass”. At noe er typisk deg trenger ikke bety at det er typisk for alle kvinner. At noe er typisk andre kvinner behøver ikke bety at det er typisk deg. Jeg begynner for eksempel å gråte lett, og setningen “Det er ikke typisk jenter, det er typisk meg!” har jeg brukt ofte.

Malin Pettersen

 

Anna

Jurist

anna tekst

Anna har alltid vært den mest utpregete feministen i venninnegjengen min. På Videregående var hun Nora fra NRK-serien Skam. Det er hun egentlig fortsatt… Som jurist kommer hun fra en studiebakgrunn hvor flertallet er jenter. Likevel er bransjen dominert av menn. Selv har hun både en kvinnelig sjef og toppsjef som vet å få kvinnelige ansatte opp og frem. Det er imidlertid dessverre ikke en gjengs kultur.

-Våg å stå opp for deg selv og de rundt deg. Bidra til å støtte og styrke andre jenter. Sammen står man sterkere og jenter er alt for ofte med på trykke hverandre ned.  

Stol på deg selv og ikke bruk for mye tid til å tenke på hva andre synes om deg. De fleste tenker først og fremst på seg selv uansett…

Det er bedre at du vil no, enn å bare være snill og god.

-Anna Stabell

 

Mimmi

Bestemor og tekstilkunstner

Mimmitekst

Mimmi samler familien rundt matbordet for latter og debatter så ofte det lar seg gjøre. Det er ikke lov med mobiltelefoner, og har du ikke lest Aftenposten fra perm til perm, er du sjanseløs. Vi skal snakke sammen. Skikkelig. Mimmi vil si hun er mer humanist enn feminist og hennes råd går til oss alle.

-Kommunikasjon med de rundt deg er nøkkelen til et godt liv. Snakk ordentlig med hverandre. Lytt og legg vekk mobiler, da går du ikke glipp av de små ekte øyeblikkene mellom mennesker. Måltider er en fantastisk mulighet til å kommunisere. Mitt eneste ekteskapsråd er vel egentlig å alltid avslutte dagen med et måltid sammen. Et speilegg og et glass rødvin.

-Kari Skavlan

 

Fanny

Politiadvokat

Fanny

Fanny og jeg har vært på mange eventyr og blitt voksne sammen. Språkreise, backpacking og utallige topp- og byturer har vi lagt bak oss. Fanny er beinhard, enten det er i klatreveggen, på surfebrettet eller i rettssalen.

-Ikke vær redd for å utfordre deg selv. Du må tørre og satse, for du er bedre kvalifisert enn du tror.

– Fanny Tysland

 

Sophie

Rådgiver i Virke

Sophie

 

Min tidligere roomie og venninne gjennom femten år er engasjert og ekstremt tilstede, enten det er på jentemiddag, fjelltur eller i jobben sin. Hun har nemlig en mastergrad fra CBS og jobber som rådgiver i Hovedorganisasjonen Virke innen Analyse og bransjeutvikling. I tillegg er hun prosjektleder og fagansvarlig for Virkes årskonferanse. Her er hun ansvarlig for å lage “brain-fuel” for 800 toppledere, politikere og beslutningstakere i norsk nærings- og samfunnsliv. Med andre ord har hun gode råd for å hevde seg i en hard bransje med mange spisse albuer.

-Menn har i større grad enn kvinner en tendens til å ha overdrevent høye tanker om egne prestasjoner – det i seg selv fører dem ikke lenger. Ikke undervurder egen intelligens eller overvurder andres. Å bli utsatt for hersketeknikker er ubehagelig, og det skjer. Det beste man kan gjøre da er å speile den andre personen – det gir motsatt effekt og er gøy.  

Spill andre gode, si det du mener og gi konstruktive tilbakemeldinger.

-Sophie Maartmann-Moe

Marie

Regissør

Marietekst

Marie ble den første kvinnelige vinneren i kategorien “årets musikkvideo”, med Karpe Diems «Hvite menn som pusher 50». Det var faen meg på tide. Marie markerer seg sterkt i en ellers mannsdominert filmbransje. Hun har sitt helt egne blikk på verden, som kommer ut gjennom arbeidet hennes. Et lekent skråblikk på den merkelige verden vi lever i.

-Hjelp andre jenter opp og frem, vi kan oppnå likestilling gjennom søsterskap. Husk at skjønnhetsidealet forandrer seg hele tiden. Før du vet ordet av det er denne trenden over og da er det ikke fett å se ut som en plastikkdukke.

– Marie Kristiansen

Tina

Kommunikasjonsrådgiver i DNB

Tina

Tina har en energi som alle vil ha en bit av. Hun er raus, real og drita flink. Det er det ikke bare venninnene som setter pris på. Som 26-åring ble hun headhuntet til jobben i DNB etter å ha blitt kåret til «Årets pr-talent» av bransjeforeningen KOMM under Gullkorn 2014.

-Jeg tror på å tenke sjæl og å sette ting i perspektiv, både i livet generelt og på jobben. Alt er ikke viktig og alt haster ikke, selv om det kan føles sånn. Det lønner seg å puste med magen!

Å ta utgangspunkt i seg selv før andres forventninger og mening, gir en solid grunnmur – men det kan være utfordrende. Spesielt når man er ung og på leting etter gode svar. Jeg tror det er en klin umulig oppgave å gjøre alle til lags, og for meg har det heller aldri vært spesielt viktig. Bruk tiden din på de du bryr deg om, de som inspirerer deg og de som har lyst til å lykkes sammen med deg, så vil du garantert lære mye og ha det gøy på veien!

-Tina Berggård

Det var ni råd fra ni damer jeg ser opp til. Ettersom det heter “De ti jentebud”, vil jeg gjerne dele ett råd til.

-Husk at avfølgingsknappen er der for å brukes. Både på nettet og i virkeligheten. Om noen fremstiller livet sitt eller utseende sitt på en måte som får deg til å føle at du ikke strekker til – slutt å følge dem. Instadetox kaller jeg det. 

 

For et år siden skrev jeg om hvorfor jenter ikke skal kalle seg guttejenter om de er modige og ujålete, det er ikke gutters fortjeneste. Les innlegget HER.

Har du et godt råd som er relevant for der du står i livet eller det du jobber med? Del gjerne!

Andre artikler

Sjøsprøyter

Hva skjedde egentlig med Havfruen Ariel etter at hun fikk prinsen?

Fengslende syklubb

Engasjementet mitt for redesign byr stadig på nye opplevelser. Denne ganger var det Bredtveit kvinnefengsel som stod for tur.

Gutt, jente, guttejente eller jentegutt?

Jeg har mange ganger gjennom livet opplevd å bli kalt "guttejente", men har aldri kjent meg igjen i det og har følt det som ganske forvirrende. Nå synes jeg det bare er urettferdig.