Filmer

Last inn flere filmer
19 Februar 2015

Jenny tester Yrkesfag

Skal jeg være ærlig tenkte jeg at yrkesfag var for de som ikke helt visste hva de ville med livet sitt og kanskje var litt skoleleie. Men etter å ha fått jobbe med fem unge mennesker som har gått yrkesfagveien og videre til en jobb de trives veldig godt i, skjønner jeg at yrkesfag bare er et mer "hands on" og praktisk alternativ til å gå det mange tenker på som vanlig videregående skole.

Da jeg var ferdig på ungdomsskolen tenkte jeg egentlig ikke på yrkesfag som et alternativ. Jeg fulgte venninneflokken og startet på Fagerborg vgs i Oslo. Der ventet IT og økonomi og andre fag som virkelig ikke ligger nært mine interesser. Jeg har jo alltid visst at jeg skulle jobbe med håndtverk og søm, men visste ikke at jeg kunne startet mye tidligere med utdannelse enn jeg gjorde.

redesignung

Som et valgfritt avslutningsprosjekt på ungdomsskolen arrangerte jeg og noen venninner en motevisning hvor vi viste frem klær vi hadde redesignet og sydd selv. Her har jeg på meg en kjole og en veske jeg sydde av noen gamle gardiner.

Om jeg hadde vært ferdig på ungdomsskolen nå kunne jeg f.eks startet på den nye skolen som åpner høsten 2015, Edvard Munch skolen, der kunne jeg tatt design og tekstil. Etter det kunne jeg kanskje hatt lærlingplass på en systue og fortsatt som kostymedesigner. Jeg kunne også søkt meg videre inn på universiteter med masse erfaring og en solid portfolio fra videregående.

Selv om jeg alltid har sett for meg at jeg skulle jobbe med søm og design, har det vært morsomt å se for seg hvordan jeg hadde klart meg som frisør eller elektriker. Nå trenger jeg ikke se det for meg , for jeg har fått prøve meg som lærling i fem forskjellige yrker i samarbeid med NHO. Jeg har vært frisør, kokk, elektriker, møbelsnekker og jobbet med industriell matproduksjon.

Kokk

Kim og Camilla var to veldig oppegående og morsomme jenter som viste meg hvilket utrolig høyt tempo det er på et kjøkken. De har ingen tid å miste og lærer utrolig mye på kort tid. Her måtte alle sansene tas i bruk og de hadde overaskende mye ansvar.

Frisør

Da jeg fikk prøve meg som frisør med Stine fikk jeg virkelig kjenne på det ansvaret man har. Vi har jo alle sittet i frisørstolen og svettet i henda fordi man ikke er fornøyd. Så det gjelder å lese kunden ordentlig og gjøre jobben slik at de smiler fra øret til øret når de forlater salongen. Som frisør har jo mulighet til å gi folk en frisk start med mer selvtillit. Også gjelder det å være god på smalltalk.

Industriell matproduksjon

Dette var en helt ny verden for meg, jeg ante virkelig ikke at det var så gigantiske og smarte maskiner som var involvert i å lage og fylle et yoghurtbeger. Og jeg som spiser yoghurt hver dag! Ordensmannen Eivind hadde stålkontroll på alt av maskiner og rutiner.

Elektriker

Mestringsfølelsen jeg fikk av å montere to downlights var overraskende stor, og når de i tillegg lyste, ble jeg litt i overkant stolt! Iselin hadde et imponerende verktøybelte og briljerte med batteridrillen. Jeg skal ønske meg egen drill til bursdagen min.

Møbelsnekker

Sjarmtrollet Alex viste meg at det å være møbelsnekker ikke er så langt unna det jeg gjør når jeg syr. Designe, klippe eller kutte ut de delene du trenger og feste/sy de riktig sammen. Det er et yrke med mye kreative muligheter som jeg tror jeg hadde trivdes godt i.

De lærlingene jeg møtte har store ambisjoner og mange muligheter foran seg etter at de har fullført lærlingperioden. Det finnes mange muligheter for påbygning og videreutdanning. Møbelsnekker Alex ville bli designer, kokken Camilla drømte om Nordsjøen mens kokken Kim drømte om å bli mester i molekylær gastronomi!

Jeg var litt skeptisk til om det er nok lærlingplasser, men her lønner det seg å være flink, for de elevene som er engasjert, interessert og har lavt fravær får så å si alltid lærlingplass. I snitt  får 75% av søkerne lærlingplass. Flere av yrkesfagene har imidlertid læreplass til nesten alle kvalifiserte søkere.

Min opplevelse er at veldig mange som tar yrkesfag velger det fordi de er interesserte i faget. Mange ønsker en utdanning med mer praktisk læring enn et rent teoriløp.

Det finnes hele 165 yrkesfag å velge mellom, innen mange forskjellige retninger. Sjekk ut om det er en retning som passer deg på vilbli.no.

Les mer fakta om yrkesfag.

Andre artikler

Stjerner i sikte

Lag vårens IT-skjørt av et gammelt olaskjørt du har liggende!

Enarmet banditt

Med en liten dose kleptomani, en god saks og en gammel skjorte, har du deg en ny topp.

Gavejaget

Vi i Tise har gjort det superenkelt for deg som vil satse på gjenbruk i jula!