Filmer

Last inn flere filmer
24 Januar 2016

Kjolepresset

Jeg vil gi unge jenter et alternativ til svindyre og uoriginale skoleballkjoler. Det ble en helg foran symaskinen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Debatten om forbruk og press blant unge som skal på skoleball har virkelig fått fart på seg den siste tiden. En rektor i Bærum har avlyst ballet på grunn av usunne tendenser – jenter forteller om egne facebookgrupper hvor de legger ut bilde av pastellberget av en kjole de skal bruke, så ingen skal ha på seg lik. Og har du ikke “riktig”, ny og svindyr kjole, da blir ikke skoleballet den festen du hadde gledet deg til siden førsteklasse.

Det som fikk begeret til å renne over for min del var da jeg leste en sak om en jente på Sørlandet som ble så mobbet for å skulle bruke søsteren sin gamle kjole at hun endte med å ikke dra på ballet.

Skredderen Ann-Siril Idansi som skulle sy om kjolen forteller til Dagbladet: 

– Hun gråt da jeg satte nåler, hun gråt da vi hadde prøving og hun gråt da hun hentet den. Denne jenta er 14-15 år. Jeg har sett jenter på 13-14 år med konfirmasjonskjoler som koster mer enn brudekjoler jeg lager. Flere bruker opp mot 5000 kroner på ballkjoler. Jenter på 14-15 år kan si at den største dagen i deres liv er ødelagt hvis de ikke har den rette kjolen.

Kjole og jålehysteriet har rett og slett tatt helt av og undertrykker så flotte ting som jenta fra sørlandet prøvde på. Når man blir mobbet for å ha en arvet eller hjemmesydd kjole har det gått for langt. Kreativitet, miljøbevissthet og det å våge å gå sin egen vei skal hylles ikke trykkes ned. Og for en fin ting å redesigne kjolen søsteren har feiret at hun var ferdig med ungdomsskolen med. To søstre som kan dele noe så fint.

Skoleball er jo så gøy! Sammen med alle vennene man har gått på skole med i så mange år skal man feire at en epoke er over. Man skal danse i gymsalen i lyset av en slitt discokule og spise biff stroganoff med plastservise. Gutta skal overdrive med parfymen som gjør jentene mo i knærne, jentene skal få pynte seg som de aldri har pønta seg før og det skal være lov til å være den man er. At de med størst budsjett og mist kreativitet skal bestemme hva som er “innafor” og “uttafor” er jo ikke greit. Det å tenke alternativt, fordi budsjettet er stramt eller fordi man rett og slett ikke vil bruke en sånn enorm disneykjole, burde hylles. Disse kvalitetene er jo noe som blir satt stort pris på i livet ellers, men akkurat på ungdomsskolen kan det være litt vanskeligere å gå sine egne veier.

Det har aldri vært  mange unge jenter som “vil jobbe med mote og sånn” som nå. Aldri har det blitt delt  mye bilder av klær før, og alle streber etter en unik stil. Det å lage sin egen versjon av ballkjolen er en god start på drømmen om å jobbe med “mote og sånt”, det er unikt og det er ikke en sjanse i havet for at noen kommer med lik kjole.

Mitt skoleball gikk var i 2002. Jeg var 16 år, og herregud som jeg gledet meg.  Skravla i jentegjengen gikk i kort eller lang kjole, hansker og fjærboa eller ikke. Hvem skulle ha vors, skulle vi ha gutter og jenter sammen? Klarte vi å lure foreldrene våre til at det er helt normalt å gi barna en miniflaske champagne…? Og skulle vi bruke den siste månedslønnen på å leie limmo?

Det ble limmo. Den var like lang og hvit som den var harry og jeg klarte å lure med meg en pikkoloflaske champagne.

Vi var kanskje ikke kremeksempelet på nøkternhet på ballet vårt. Men kjolen min, den var hjemmelaget. Og det var den ingen som stusset over, tvert imot.

FullSizeRender-3_sfw

Jeg blir så trist av at det å legge så mye jobb i et antrekk, fordi det er mer jobb å sy kjole enn å bestille en på Ebay, blir tatt imot på en så dårlig måte bare fordi noen på skolen har bestemt at det er “feil”.

Det blir så kjedelig når det er de som ikke tenker utenfor boksen, som går for de dyre, enkle løsningene som skal bestemme hva som er kult og ikke.

For et par år siden besøkte Fretex og jeg Hoppern ungdomskole i Moss, og oppfordret ungdommene til å gå for gjenbruk på ballet. Hvordan det gikk kan du se i filmen her:

Men jobben med å gjøre gjenbruk og selvsydd like kult som nytt er ikke ferdig. Så jeg bruker helgen til å sy noen ballkjoler med utgangspunkt i brukte kjoler fra UFF, Fretex og noe jeg har liggende hjemme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg prøver å lage kjoler som fortsatt har det prinsessepreget jeg har hørt mange unge jenter fortelle at er drømmekjolen. Det blir tyll. Masse tyll, pasteller og glitrende overdeler. Men det blir gjenbruk og hjemmesydd. Fordi det er kult.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg tilbringer helgen foran symaskinen og til uka skal jeg vise dere noen alternative kjoler som det er lett å lage selv, med oppskrift.

 

Ønsk meg lykke til, så gleder jeg meg til å vise dere resultatet.

Andre artikler

Stjerner i sikte

Lag vårens IT-skjørt av et gammelt olaskjørt du har liggende!

Enarmet banditt

Med en liten dose kleptomani, en god saks og en gammel skjorte, har du deg en ny topp.