Filmer

Last inn flere filmer
27 November 2015

Shoppestopp, in the name of love

I dag er det Black Friday. Shopping-galskapens dag. Men å nekte seg selv shopping i en bestemt periode er blitt en aldri så liten trend.

_DSC8664_sfw

Redesignet kjole fotografert foran sekker med brukte klær på Fretex.

Jeg startet 2013 med et halvt års shoppestopp. Kanskje du vurderer å prøve shoppestopp i 2016, da kan du her få mine tips og refleksjoner rundt mine seks magre shoppemåneder.

Shoppestoppen var i utgangspunktet en avgjørelse som ble utløst av at jeg flyttet sammen med Thomas. Da jeg skulle flytte klærne mine inn i leiligheten ble det ganske tydelig at jeg aldri mer kunne si ”jeg har ingenting å ha på meg” og bli tatt seriøst. Jeg så shoppelivet mitt i revy og det var egentlig mer en skrekkfilm enn en revy. Dette resulterte i en kontrakt mellom meg om Thomas. Jeg skulle ikke shoppe klær, sko eller tilbehør, og han skulle ikke snuse eller røyke i seks måneder.

Da jeg kom i gang med shoppestopp var det befriende. For ikke nok med at jeg fikk masse tid til å gjøre helt andre ting enn å tråle rundt i butikker på leting etter ting som jeg ikke fant, slapp jeg også hele tiden å forholde meg til speil i prøverom. Det ble et halvårs pustepause fra kroppshysteriet like mye som shoppegaloppen. Det er jo sjeldent veldig heldig når man sliten etter jobb, med strømpebuksemerker på magen, bare fort skal innom en butikk og ender i et prøverom, med sterk belysning og speil på alle kanter.

01_Jenny Skavlan COVER

Brudekjole ble til Grand Prix kjole.

All den tiden jeg ikke brukte på å tråle butikker med handlelister, kunne i stedet brukes til kreative sprell. Jeg kastet meg over gamle sko og antrekk som kunne forvandles på en eller annen måte – enten med tilbehør eller ved hjelp av nål og tråd, eller begge deler. Det ble også en øvelse i hvordan sette sammen ting på en helt ny måte. Ikke på den opplagte magasinmåten “Denne jakken kan du bruke på tre måter!”, men på min måte. Jeg prøvde ut ting som jeg i utgangspunktet tenkte var helt feil, og vips – hadde jeg et nytt antrekk.

L1000657_sfw

Etter denne shoppestoppen er jeg blitt en mye bedre shopper, rett og slett fordi jeg er blitt så mye mer bevisst på hva jeg trenger og ikke trenger. Og jeg har faktisk begynt å lese vaskeanvisninger og innholdslappen før jeg røsker med meg plagg til kassen.

”Wardrobe stewardship” (garderobeledelse høres kanskje litt teit ut på norsk, men det handler om å organisere og rydde, og gi klærne nye roller slik at de virkelig får jobbet for deg) er blitt et begrep som brukes mer og mer, også når folk snakker om å bli mer miljøvennlig. Jeg føler virkelig at dette er noe som bidrar til å få ned forbruket, og som samtidig gjør at du alltid har noe fint å ha på deg.

03_Jenny Skavlan

Vintageblazer fra Fretex

Sjekk mobilgarderoben din!

Sett av litt tid til garderoben din. Få oversikt og prøv å se den med nye øyne. Vask og stryk- heng opp. Og deretter sett av en times tid til å prøve ut nye antrekk. Sett sammen plagg på en ny måte og sjekk om du liker de nye kombinasjonene.  Kjærestens eller broderns olaskjorte med et blyantskjørt, snurr et skjerf rundt livet til et skjørt Sports- Sports- Bh en din under en transparent topp og yttertøyet kan brukes som … en kjole? En trenchkåpe uten noe under er sexy!

Du har en jobb å gjøre: gå inn i garderoben din og bli kjent med den på nytt. Gjenoppfrisk minner og bli venn igjen med noe som du egentlig var litt lei. Tenk tilbake på når og hvor du har brukt ting, minner gjør plagg til noe mer enn bare stoffbiter.

Men husk å knipse antrekket med mobiltelefonen, så kan du lage et lite album med antrekk du kan hente inspirasjon i når det er “kleskrise”.

 

 Mine beste tips for shoppestopp

1. Reparer klærne dine

Selv om du ikke er skredder, kan du fort fikse et hull i et plagg. Også om stoffet er tynt og skjørt. Det finnes forskjellige typer vliselin (et tekstilmateriale med lim på den ene siden som kan kjøpes i hobby- og sybutikker) som kan strykes på skjøre bluser med rift eller hull. Det finnes også i tykkere utgaver for tyngre materialer. En skredder kan kunststoppe, men det koster litt penger. Har du ødelagte sko, vesker eller belter, kan du gå til skomaker for å få det fikset. Det blir som nytt.

2. Vask og stell klær med omhu

Å vaske klærne for hardt eller for ofte kan gi dem kortere levetid enn nødvendig. Mange klipper av vaskeanvisningene, og det kan være et problem når du kjøper vintage. I tillegg er det mange merkevarer som skriver ”dry-clean only” på plagg som helt fint kan vaskes, rett og slett fordi de vil slippe reklamasjoner hvis de krymper eller blir ødelagt av uvettig vaskemaskinbruk. Men er det noe som er ekstremt dyrt og skjørt, er det lurt å rense i stedet for å vaske. Mange tekstiler kan du like gjerne lufte som å vaske, hvis det er lukten du prøver å bli kvitt. Får du en flekk må du ikke alltid vaske hele plagget for å bli kvitt flekken, et par dråper oppvaskmiddel (Zalo) tar det meste, hvis du er rask.

3. Dekorer med perler og mye mer

Hvis du ikke har noe erfaring med å sy, behøver du kanskje ikke å begynne med å klippe i klærne du allerede har. Da kan du ende opp med å ødelegge dem! Legg heller på effekter som kan fjernes hvis det blir mislykket. Glassperler, knapper, nagler og andre ting som man syr på med nål og tråd, er ting som også kan reverseres og man kan gjøre det om igjen dersom man ikke blir fornøyd. Å sy perler på en skjortekrage er et godt eksempel. I hobby- og sybutikker kan du finne masse som kan inspirere deg til å dekorere det som er i garderoben din. Har du en flekk som ikke går av, er dette også en fin måte å skjule flekken på. Det er også mange enkle måter å sy om klær på. Som denne T-skjorten jeg har sydd om til en skulderløs topp. Oppskriften finner du HER: 

P8181581Cover

4. Sy med tykke materialer

Skulle trangen til et nytt plagg bli så stor at du bestemmer deg for å sy – uten egentlig å kunne sy – anbefaler jeg at du begynner med materialer som skinn, jukseskinn (eventuelt skai) eller laminerte stoffer. Det som er så bra er at disse stoffene ikke rakner når man klipper i dem. Dermed kan du klippe ut stykker som du kan sy på andre plagg, eller skjære ut mønster som du kan sy på lommer, krager eller på selve plagget som dekor.

5. Lån av kjæresten og venninner

En pluss en er to, en pluss mange er mye. Jeg låner friskt av kjæresten (spesielt når han ikke er hjemme, så ikke si det til ham) – spesielt skjortene hans frister til å matche med trange jeans eller et blyantskjørt. Venninnenes garderober er mer upløyd mark, men etter å ha vært med på noen bytteseanser har jeg skjønt at her er det mer å hente. Tenk så ofte man har vurdert å kjøpe det samme som venninnen sin! Da kan det hende at en kvelds lån er mer enn nok, og trangen til selv å kjøpe plagget opphører. ”My wardrobe, your wardrobe” kan fort erstatte ”Mi casa, su casa” i vennekretsen. Men etabler noen enkle kjøreregler: Lever tilbake plagget i samme tilstand som da du lånte det, skjer det noe med plagget er det ditt ansvar å fikse det. For eksempel.

Mine favorittjenter å låne klær av er søsteren min, Thea og venninnen min Line. De har begge avslappet med utrolig kul stil, bevisste på materialer og er vintagefantaster som meg selv.

IMG_2318

Mitt mål for 2016 er å prøve å stort sett bare handle gjenbruk, jeg synes jo det er utrolig mye morsommere enn å handle nytt uansett, så satser på at det lar seg gjøre.

Vurderer du Shoppestopp i 2016?

 

Andre artikler

Stjerner i sikte

Lag vårens IT-skjørt av et gammelt olaskjørt du har liggende!