Filmer

Last inn flere filmer
07 September 2015

#sjekkdeg

Vi Norske piker er så flinke at et syndrom er kalt opp etter oss, men hvorfor går antall jenter som tar celleprøve for å unngå livmorhalskreft ned!?

Flink Pike-syndromet er blitt et fenomen i vår generasjon. Man skal prestere høyt i alle aspekter av livet. Men helsa da? Antall unge kvinner  mellom 25 og 29 år som tar celleprøve for å unngå livmorhalskreft har sunket med 30 prosent. Samtidig øker forekomsten av livmorhalskreft blant unge kvinner.

Det kan vi jo ikke ha noe av. Men det er jo ikke alltid så lett å huske på alt, spesielt ikke når man føler seg frisk og rask, og den evigvarende to do-lista aldri blir tom. Derfor må også vi jenter være flinke til å minne hverandre på det.

Legg ut et bilde på instagram av en venninne du vil at skal huske å sjekke seg og tag bildet med #sjekkdeg.

Jeg har en venninnegjeng som er like morsomme som de er smarte, og de er sjukt morsomme. De er sporty og akkurat passe jålete. Hver sommer forlater vi menn, sminkepunger og forpliktelser i byen og roter oss langt inn på fjellet og skravler høl i huet på tusser og troll. Det skal vi gjøre i mange, mange år fremover, så jeg har minnet de på å ta celleprøve.

IMG_3553nett

 Alle kvinner fra 25 år skal bli innkalt hvert tredje år til å ta celleprøve. Denne prøven vil kunne spore celleforandringer som kan gi livmorhalskreft. Dermed kan man behandle celleforandringene før det oppstår kreft. Men skulle du av en eller annen grunn ikke få innkallelse, eller vil ta en ekstra sjekk, ring fastlegen og få en time. 

Mange helseeksperter frykter nå at flere unge kvinner skal få livmorhalskreft fordi så mange ikke møter til sjekk.

last ned

En av de som står bak #sjekkdeg kampanjen er Thea Steen. Hun fikk i mars den forferdelige beskjeden om at hun hadde livmorhalskreft, 25år gammel.

På snaue 365 dager gikk Thea fra å være frilansjournalist i det store eplet, til å bli kreftpasient på Haukeland sykehus.

Hun skriver åpenhjertig og meget godt om livet med kreft på bloggen sin. 

Så, summa summarum- Sjekk deg! 

Andre artikler

Brosjesjåfør

Jeg kjører en haug gamle brosjer på kåpen for å glæmme den opp.

Veskebalanse

Kjøp fantastiske designvesker til inntekt for Kreftforeningen!

God morgen Maria!

I dag har Maria debutert med glans i TV-ruta og jeg har nesten dånt.

Marias Hode

28 gammel får Maria vite at hun har brystkreft. Hun har delt sin historie og sine tanker og jeg fikk en utfordring.