Filmer

Last inn flere filmer
14 November 2014

Tilbake på skoleball.

Det var tid for årets høydepunkt. Jeg var 16 år og min første skikkelige fest var like rundt hjørnet. Skoleballet på Ungdomsskolen. Herregud som jeg gledet meg, og skravla i jentegjengen gikk i kort eller lang kjole, hansker og fjærboa eller ikke? (dette var i 2002). Hvem skulle ha vors, skulle vi ha gutter og jenter sammen? Klarte vi å lure foreldrene våre til at det er helt normalt å gi barna en miniflaske champagne...?

FullSizeRender-4_sfw FullSizeRender-3_sfw

Det ble kort kjole. En kjole jeg og moren min sydde sammen. En liten forsmak på brukekjoleprosjektet. Jeg fant et gammelt paljettstoff på loftet. Et stykke stoff med glassperler og paljetter fra 20- 3o tallet. Vi kjøpte et sort korsett og sydde det gamle stoffet på kortsettet og sydde et skjørt etter mønster vi kjøpte i en sybutikk. Dette ble min første ballkjole. I ekte SYOM stil.

Vorset ble med gutter og jenter hjemme hos meg, og ja, jeg klarte å lure til meg en ørliten minibarflaske. Jeg gikk på Ruseløkka Ungdomsskole, en skole som ligger sentralt i Oslo. Ballet var selvølgelig i gymsalen og det ble servert Biff Stroganof.

Og ja, vi leide limmo. Lang og hvit. Og vi kjørte rundt i Oslo som en gjeng idioter og sang Klovner i Kamp av full hals ut av takluke og vinduer. At jeg skulle gifte meg med et av medlemmene i det bandet 12 år etter, skulle jeg nok likt å vite, der jeg hang hengslete og tynn, nyspraya med selvbruning og i selvsydd kjole ut av et vindu og skreik “Vi lever glade dager, og gjør hva faen vi vil siden Far betaler…” Sjarmerende.

FullSizeRender-5_sfw

Venninnegjengen klare for føste og minst sjarmerende limmotur.

Det er litt pinlig å innrømme at vi var  med på å skape en usunn trend på skoleball hvor limosiner, svinedyre kjoler og helikopter (!!!) er blitt en ekstrem tradisjon.

På noen skoler er presset blitt så stort av de avlyser skoleballet. Og det er jo utrolig leit.

Og nå som jeg har blitt voksen og pittelitt mer fornuftig (lukker vinduet når jeg rapper i bilen), var det på tide å dra tilbake på Ungdomsskolen og skoleball igjen for å se om man kan snu litt på denne trenden.

Turen gikk til Hoppern Ungdomsskole i Moss. Jeg og Fretex tok med oss masse gamle ballkjoler og dresser til skolen et par uker før ballet. Vi utfordret elevene til å ha på seg gjenbruk på festen og ti modige elever valgte klær fra Fretex Moss. Vi sydde om, tilpasset og gjorde klærene de valgte verdige årets fest. Det var viktig at de virkelig skulle ende opp med flotte dresser og kjoler så de var til inspirasjon til de andre. De ansatte på Fretex Moss gjorde en fantastisk syjobb.

IMG_0013_sfw

Ungdom i ferdig redesign. FOTO: MARIA SKARPAAS ANDERSEN

IMG_0011_sfw

Foto: MARIA SKARPAAS ANDERSEN

IMG_0016_sfw

foto: MARIA SKARPAAS ANDERSEN

Så kom dagen. Kjolene og dressene var ferdige. Det var som å reise 12 år tilbake i tid. Til en gymsal med discolys og dirrende stemning. Hormoner og parfyme i lufta og det glitret i øynene deres. Vi hadde moteshow hvor de ti elevene med redesign rocket catwalken til stor applaus fra de andre elevene. Men den mest gledelige nyheten var at når jeg spurte om hvor mange som hadde på seg gjenbruk rakk over halve festen opp hånden! Bra jobba Hoppern! Og takk for dansen! (klarte ikke dy meg…)

IMG_2226_sfw

foto: MARIA SKARPAAS ANDERSEN

IMG_2223_sfw

foto: MARIA SKARPAAS ANDERSEN

IMG_2221_sfw

foto: MARIA SKARPAAS ANDERSEN

IMG_2217_sfw

foto: MARIA SKARPAAS ANDERSEN

Se film fra skoleballet HER!!

Hva hadde du på deg på ditt skoleball?

Andre artikler

Stjerner i sikte

Lag vårens IT-skjørt av et gammelt olaskjørt du har liggende!