Filmer

Last inn flere filmer
29 Mai 2015

Vi skal vokte regnskogen

I dag legger jeg ut på en helt utrolig reise!

IMG_6858

Fjorårets programledergjeng!

I fjor var jeg med å lede Tv-aksjonen på NRK som gikk til Kirkens Nødhjelp sitt arbeid for rent vann. Sammen sørget vi nordmenn for at over én million mennesker har fått varig tilgang på rent vann og samlet inn over 250 millioner kroner! Tenk det a! TV-aksjonen er ikke bare verdens største dugnad, det må også være Norges flotteste og rauseste tradisjon!

Over hele landet engasjerer stort og smått seg. Folk går med bøsse, selger vafler, donerer konfirmasjonspenger og viser rausheten som finnes der ute i all sin prakt.

P5260014

I år får jeg også være med å denne utrolige tradisjonen når Tv-aksjonen går til Regnskogfondet.

Regnskogen er jo en av jordas mest verdifulle ressurser. Den pumper varm og fuktig luft fra ekvator opp til oss i nord og skaper det klimaet vi kjenner. Regnskogen lagrer milliarder av tonn karbon i vegetasjonen sin og reduserer dermed menneskeskapte klimaendringer. Og den inneholder halvparten av alle dyre- og plantearter som har utviklet seg på jorda siden tidenes morgen!

Atlantic_Rainforest

Vi har ikke råd til å miste Regnskogen, men siden 2. verdenskrig har halvparten av den tropiske regnskogen blitt ødelagt av mennesker.

P5260017

I dag legger jeg ut på den mest spennende reisen jeg noensinne har vært på. Jeg skal inn i den dypeste regnskog i Papa Ny-Guinea for å kunne skildre hva årets aksjon går til. To uker i tykkeste bushen. Telt, krypdyr, feit regnskog og alt som føles fjernt for en godt vant Oslojente.

70% av Papa Ny-Guinea er dekket av regnskog. De dype skogene er noe av det mest uberørte du finner på kloden og det snakkes over 850 språk der! Det siste tiåret har Papa Ny-Guinea opplevd en dramatisk økning avskoging og fortsetter det sånn vil halvparten av regnskogen være borte i 2021!

Med årets Tv-aksjon skal vi sammen bevare et regnskogområde på større enn Danmark og Norge, for fremtiden vår og de 260 millioner menneskene som har regnskogen som sitt hjem.

Jeg har fått en relativt avansert pakkeliste.

P5270020

Det er jo helt sinnsykt å tenke på hva jeg får mulighet til å oppleve med den jobben jeg har. Den ene dagen står jeg og gjør meg til foran en palmebekledd vegg på Økern for å vise min egen smykkekolleksjon, og samme uke sendes jeg dypt inn i en av verdens mest spennende regnskoger!

P5270024

Improvisert mygghatt. Bøttehatt med påsydd tyll. It´no tull. Bare tyll.

P5270031 Jeg liker å se på meg selv som spontan, relativt uredd og alltid klar for en utfordring, men etter å ha gått noen runder med meg selv må jeg innrømme at jeg skjelver litt i de nyinnkjøpte jungelbuksene mine av denne turen.  Jeg har fått mine mønstre, liker det komfortabelt og forutsigbart. Jeg har rett og slett blitt litt fin på det.

 Jeg overlevde én natt i telt på Roskilde i fjor og om odøren til noen som har skippa en dusj eller to nærmer seg neseborene mine, ja da brekker jeg meg som Dan Børge gjorde da han var på tur for Tv-aksjonen i 2008. Episke greier, men tror nok jeg skal slå dette her…

Det skal også nevnes at jeg fikk Thomas til å stoppe bilen fordi det hadde sneket seg med én maur fra hytta. Én liten luring som bare var hypp på en storbytur, ta seg et par øl på Fridays og sjekke ut livet på Aker Brygge, men det var ikke snakk om!

Så jeg får litt høy puls av tanken på jordgulv, slanger, lokale “delicatesser” og folk jeg på ingen måte kjenner handlingsmønsteret til. Men denne litt høye pulsen velger jeg å kalle sunn og naturlig spenning i vente på store opplevelser. Herregud, for et eventyr det skal bli! (gulp)

Dagens outfit blir jungelbukse, safarihatt og myggspray de neste ukene, og om jeg blir invitert på fest i jungelen, får jeg sanke sammen no palmeblader og litt bast og sy sammen no kjolelignende greier.

Har du noen triks for å overleve i regnskogen eller unngå myggestikk!? Tar imot med stor glede!

Andre artikler

Strike a pose

Sjekk ut den miljøvennlige handlevesken Miljøagentene og jeg har designet!

Kjolepresset

Jeg vil gi unge jenter et alternativ til svindyre og uoriginale skoleballkjoler. Det ble en helg foran symaskinen.